BARZAKH

Yusdeka : Assalamualaikum Pak Ustadz.

Mohon dijelaskan tentang hal berikut ini:

 1. Apakah setelah kematian di alam dunia, semua Jiwa akan masuk ke Alam Barzah?, termasuk Jiwa orang kafir dan orang fasik?. Ini mengingat Alam Barzah adalah Alam Yang tenang (Muthnainnah).
 2. Kalau tidak salah dulu Pak Ustadz pernah bercerita tentang Perkampungan Roh guru tarikat dengan murid muridnya duduk melingkar disekelilingnya, apakah itu dialam barzah juga?.

Terima kasih Pak Ustadz. Wassalam

Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm.

 1. Jiwa yg tinggalkan Alam Dunia dan masuk ke Alam Bazakh adalah juga Jiwa yg sama yang turun dari Alam Azali masuk ke Alam Dunia.

Yang fasik atau kafir adalah skrip atau takdir  yg mesti dilakonkan oleh Jiwa itu di Dunia ini. Takdir ini melekat kepada Jasad dan Jasad ini dihidupkan dengan Nyawa.

Kematian terjadi apabila tamat skrip seseorang itu. Justeru, Jiwa akan masuk ke Alam Bazakh meninggalkan Jasad dan Nyawa. Sesudah itu, Nyawa diambil oleh

Malaikat Maut dan Jasad dikebumikan.

Sayugia diperhatikan, Jiwa yang masuk kedalam Alam Bazakh tidak membawa Buku Takdir atau Skrip mereka bersama kerana ini tertinggal di Dunia. Dengan ini, Jiwa yg masuk ke Alam Bazakh adalah Jiwa yg sama yg turun dari Alam Azali iaitu tanpa berskrip atau Takdir.

Maka kesemua Jiwa yg masuk ke Alam Bazakh adalah Jiwa yg bersih, suci lagi tidak ternoda dan aman.

 1. Mereka yg berjanji dengan mursyid mereka iaitu, mursyid mereka akan datang mengambil Jiwa mereka sebelum masa Kematian mereka adalah diperdayakan oleh Syaitan. Kerana Syaitan bisa menyerupai sesiapa sahaja melainkan Rasulullah saw.

Maka sebelum masa kematian mereka, Syaitan akan datang berwajahkan mursyid (yg hanya dapat dilihat oleh murid itu sahaja) lalu diraibkan atau hilangkan murid itu serta digantikan dengan Syaitan yg lain berupa murid itu. Lalu dilihatkan kepada orang ramai murid itu sedang sakaratul maut dan seterusnya tewas serta dikebumikan.

Murid itu dibawa ke Alam Syaitan atau Jin untuk menjadi hamba mereka sehingga habis umur mereka di mana Jiwa mereka masuk ke Alam Bazakh dan terlepas dari cengkaman Syaitan.

Jiwa yang masuk ke Alam Bazakh tidak bisa turun ke Alam Dunia kerana ada “partition” atau hadangan. Jiwa itu juga ngak bisa turun ke Alam Dunia kerana Skrip udah tiada.

Semoga Sahabatku mendapat pencerahan.

Efendy Yasin: Maaf ustadz bagi yang jiwanya dibawa syetan dialam jin, apakah masih terus ikut script meskipun jasadnya sudah di tanam ?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Diraibkan atau dihilangkan dirinya masuk ke Alam Jin atau Syaitan.

Belum mati lagi

Jasad yg ditanamkan adalah Syaitan yg menyerupai murid itu.

Bunda Lc Yamas Malang: Hidup dalam alam jin bisa beratus tahun jadi hamba jin setan sampai ditetapkan kematian nya…

Apakah menjadi hamba jin juga skrip alam jin … Ustadz …

Ustadz Hussien Abd Latiff: Murid itu masih tertaluk kepada Skrip atau takdirnya. Dia akan mati apabila sampai masa yg ditentukan dalam Skrip nya.

Bayu Teguh: Mohon penjelasan .. berarti semacam “hijack”  atau pembajakan ya ustadz .. ?  Berarti ini bagian dari lakonan juga ya ustadz ??

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar, Sahabatku Bayu

Bayu Teguh YAMAS Bandung: Waww ..  😱 cukup scary ..  sumpah syariah bisa membatalkan itu semua ya ustadz??

Efendy Yasin: Alhamdulillah, jadi paham sekali ustadz, terimakasih 🙏🥰

Zainul Yamas: Ayah , brarti adakah  Amalan buruk ( dalam Rupa dan bau busuk )  orang Kafirun yang di Halau dri pintu Alam Barzah bukan lah jiwa nya ..?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Bagaimana Jiwa bisa berbau busuk apabila is suci lagi tiada ternoda.

Zainul Yamas: Maksud ananda adalah  amalan Buruk itu yang Bau Busuk Ayah ? Sehingga ada Hadis menyatakan di halau dri pintu masuk alam Barzah  krna bau Busuk🙏🏻

Ustadz Hussien Abd Latiff: Jiwa yg masuk ke Alam Bazakh tidak membawa apa jua amalan maka amalan itu tertinggal.

Contoh, para dukun hitam, amalannya mahu mengikutinya masuk ke Alam Bazakh tetapi dihalang dan tertinggal.

Apabila Jiwa itu masuk sahaja ke Alam Bazakh memori juga tertinggal diluar.

Zainul Yamas: Alhamdulillah Trima Kasih Ayah🤲🏻🙏🏻🌹

Insya Allah Makin Faham Ayah🙏🏻🙏🏻

Faizal Daira YAMAS: Alhamdulillah… Terima kasih Ustadz… Maaf Ustadz mau bertanya ketika Nabi Muahammad SAW isra’ mi’raj beliau shalat berjama’ah bersama para nabi, apakah itu merupakan jiwa para nabi yang ikut berjama’ah?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar. Jiwa Nabi-nabi tidak di Alam Bazakh.

Bayu Teguh YAMAS Bandung: Lakonan dalam script semua tertinggal ..

Mansur YAMAS: Alhamdulillah terima kasih ustadz penjelasannya

Suatu pengetahuan yg baru bahwa syetan mengganti kan jazad manusia dan yg dikubur adalah penyamaran syetan

Apakah yang belum masuk ke alam.barzah itu lah yg orang2 cakap bahwa orang yg sdh arwah itu suka muncul atau datang kembali ustadz

Kalau misalnya kuburan ini suatu masa di buka kembali ber arti jasadnya masih ada atau tdk ada ustadz

Ustadz Hussien Abd Latiff: Ngak ada Jasad. Itu hanya penyerupaan Syaitan. Udah dikebumikan ia kembali ke rupa asalnya dan tinggalkan kubur itu. Kalau dikorek kubur hanya ada kekesongan sahaja.

Mansur YAMAS: Waduh bgitu ustadz, terima kasih ustadz penjelasannya

Ustadz Hussien Abd Latiff: Kalau dia jadi hamba Syaitan mungkin.

Mansur YAMAS: Kalo nanti tiba masanya dia arwah yg sebenarnya terus jasadnya kemana dikuburkan ustadz

Sriwinanto Yamas Cimahi: Maaf mau bertanya Ayah, jasad yg sebenarnya, apakah dibawa Syaitan tersebut? Apakah dibawa ke alam Syaitan, selain jiwanya juga jasadnya?

Ustadz Hussien Abd Latiff: DiriNya (Jasad, Jiwa dan Nyawa) di bawa ke Alam Jin.

Bila ia tewas maka Jasadnya akan ditanam di bumi oleh Jin-jin ini.

Sriwinanto Yamas Cimahi: Terimakasih Ayah, sangat jelas…

Suharjono: Terima kasih Ustadz

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

2 Responses

 1. Abdul Zaky says:

  Assalamualaikum.. Andai seseorang itu telah membuat perjanjian dengan jin maka ia harus membuat sumpah syariah dihadapan saksi yang mempunyai ilmu tentang memincang/membatalkan perjanjian itu. Jika dia tersalah langkah dan ikhlas dengan penyesalannya, adalah cukup dan memadai baginya untuk meneguhkan keimanan kepada Surah Al-Ikhlas, Allah Ar-Rahman.. Ar-Rahim.. Innaka Laa Tukhliful Mi’ad..

  Selagi dia tidak mensyirikkan Allah..

  Apakah itu benar ustaz? Terima Kasih.

  • YAMAS says:

   Ust H. Hussien: Wlkm slm. Ini terpulang kepada Jin itu sama ada dia dapat menerima hanya penyesalan dari yg berjanji atau tidak.

   Dari pengalaman Kami di mana Kita batalkan pejanjian seorang Jemaah dari Johor (bisa mengubat) dan seorang lagi dari Indonesia (Saka 5 Generasi), Jin mereka tidak dapat menerimanya tetapi tidak dapat bertindak kerana alhamdullilah, saya yang membatalkannya bersandarkan mandat (Ilmu ini) yg diberi kpd saya oleh Rasulullah saw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *