Q&A: MEMAKNAI PIKIRAN POSITIF DENGAN PANDANGAN MAKRIFATULLAH (2)

3/16/17, 11:58 AM – Rio : Ustadz…. Dalam satu syarahan, kalau tak khilaf ustadz pernah cerita. Jika kita sering / selalu doa sebelum melakukan sesuatu, lama kelamaan kita akan bisa rasa atau tahu, apakah permohonan kita pada Allah diperkenankan atau ditolak.

Boleh jelaskan lebih lanjut, ustadz. Bagimana yg dirasakan? ๐Ÿ™๐Ÿผ

3/16/17, 12:15 PM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Rio, ini dikatakan oleh sains Positive Thinking. Tetapi ustaz hanya mengetahui tentang ini selepas datangnya ilham tentangnya.

Contoh, ustaz mahu jadi Lawyer semenjak umur 18 tahun dan setiapkali doa akan memohon dimakbulkan hajat ini. Ustaz akhirnya jadi Lawyer pada umur 31 tahun. Bererti udah berdoa selama 13 tahun (kurang lebih). Kalau dilihat dari sudut LM [Lauh Mahfudz] doa ini udah tercatit dalamnya semasa “Kun” dan bila sampai masanya akan saya berdoa selama 13 tahun sebelum dimakbulkan. Kerana consistent (tetapnya) saya berdoa di dalam LM [Lauh Mahfudz]ย maka jawapannya pun diadakan sesuai dengan permintaan.

Maka para saintis dan doktor dapati kalau pesakit ada Positive Thinking (Fikiran yg Tetap) yg penyakitnya boleh sembuh dalam mindanya maka itu bisa menyembuhkan penyakitnya walaupun kanker.

Ini berlaku kpd seorang sahabat yg disayangi. Beliau ada kanker rahim. Disuruhnya membuat kemoterapi (chemotheraphy) namun tidak dibuatnya tetapi dengan Positive Thinking yg beliau akan pulih maka di LM[Lauh Mahfudz] dituliskan beliau pulih tetapi rakan-rakan senasibnya dengannya semua wassalam walaupun menjalani kemoterapi.

Hehehe.. Sekarang dia udah tahu dia selamat kerana ada tugasan!

3/16/17, 12:27 PM – Taufiqurrahman: Ustaz๐Ÿ˜๐Ÿ˜

3/16/17, 12:43 PM – Mansyursyah : Anak: ayah bagaimana dengan sunatullah ayah apa hakikat dari sunatullah

3/16/17, 12:47 PM – Rio : Alhamdulillah terimakasih ustadz ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ™๐Ÿผ

3/16/17, 12:48 PM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Pak Mansur. Mana satu sunnahtullah yg dimaksudkan

3/16/17, 1:37 PM – Mansyursyah : Ada yg cakap kalo sudah sunnatullah itu kita dak perlu lagi doa karna sdh memang begitulah adanya macam kalau mau paham ya belajar, kalau menuai ya tanam bibit dulu dan lain lainnya

3/16/17, 2:55 PM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Hidup ikut pintu depan iaitu hidup macam biasa.

Macam mana kita boleh tahu sesuatu itu sunnahtullahNya bila kita tidak melihat ke dalam LM [Lauh Mahfudz]. Justeru itu, hidup macam biasa. Kalau mahu sesuatu dari Allah maka berdoalah.


Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

Artikel terkait :

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *