Q&A: KAEDAH DOA DAN MULTI TASKING

AHMAD JAMIL :

Assalamualaikum ustadz..saya ada dua soalan.

  1. syarahan ustad bertajuk orang-orang Allah 4 ..seminar di KL. ust ada menceritakan Baginda Rasullullah berdoa dengan menggunakan kaedah crowd ketika dalam perang badar. Doa baginda dimakbulkan oleh Allah swt. Jadi bagaimana kita yg udah makrifat utk mengaplikasikan kaedah ini dlm kehidupan seharian kita?
  2. “Multi tasking” setiap masa hanyalah utk Allah swt sahaja, spt Rasulullah,khidir dll. Jadi adakah multi tasking ini udah termasuk dalam urusan Illahi iaitu fana dan baqa dan seterusnya?

Terimakasih

Ustadz Hussien Abd Latiff:

1. Kalau anda ada mentelaah syarahan-syarahan saya sebelum ini, saya udah jelaskan Doa menggunakan “Crown” bukan “Crowd”.

2. Multi-tasking Kita hendaklah seperti Rasulullah saw dan Khidir iaitu hanya untuk Allah swt sahaja maknanya semua perbuatan kita itu (multi-tasking )hanya untuk Allah swt (Pintu Depan).

Sesuai dengan doa kita dalam shalat bahawa shalat, ibadah, hidup dan mati kita hanya untuk Allah swt.

“fana dan baqa ” adalah fahaman WW [Wahdatul Wujud] yg udah ditolak oleh Sayidina Ali ra. dan juga difatwakan sesat.


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *