Q&A: ISTILAH-ISTILAH BERKAITAN DENGAN HATI

Sahry Ramadhan: assalamu’alaikum ustad. sahry dapatkan di dalam alqur’an banyak sekali penjelasan tentang hati dengan makna bahasa yg berbeda-beda: 1) sudur 2) qalbu 3) fuad 4) albab…..Apakah di dalam tassaawuf jalan nabi-nabi maknanya semua sama atau ada tingkatan-tingkatan dalam kepekaan hati bagi seorang manusia untuk berhubungan dengan Nya ?

Mohon pencerahannya ustad.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm. Slm Sahry. Hati menjangkau 3 bahagian :
1. Minda
2. Penglihatan
3. Pendengaran.
Menjawab pertanyaan kamu, dari sudut ahli Makrifatullah, ini jawapannya :

1. Al Qalb – apabila merujuk kpd Hati (Minda) yg bersih atau suci atau yang kotor atau berpenyakit.
2. Fuad – apabila merujuk kpd Hati (Penglihatan/Pendengaran) yang mendatangkan emosi.
3. Sudur – apabila merujuk kpd Hati (Pendengaran) seperti bisikan di Hati.
4. Albab – apabila merujuk kpd taraf kebijaksanaan dan kemuliaan Hati kita sesuai dgn hadith Rasulullah saw bahawa kalau baik dia baiklah diri kita dan inilah “Hati”.

Sahry Ramadhan: Terima kasih ustad atas pencerahan dan menjadi sangat jelas sekali bagi saya sekarang. Barulah paham sekarang dan jelas siapa yang dimaksud dan disebut ulil albab, yaitu yang berdiri, duduk, dan baring pun hati selalu teepaut dan memikirkan tentang Nya dan mensyukuri segala ciptaaan Nya, yg tiada sia-sia.

Yusdeka Putra: Assalamualaikum Pak ustadz. Mohon ditambahkan penjelasan tentang fungsi dan keadaan hati yang lain yang disebutkan di dalam Al Quran sebagai sambungan pertanyaan Pak Sahry:

5. Dzikr.
6. Fikr.
7. Aql.

Makasih Pak Ustadz.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm.
Dari pandangan ahli Makrifatullah:
1. Dzikr = ingat.
2. Fikr = bisikan syaitan dan berbeza dengan ilham iaitu bisikan Malaikat sesuai dengan firmanNya bahawa bagi orang-orang beriman akan datang malaikat mengilhamkan.
3. Aql = Minda

Yusdeka Putra: Alhamdulillah sekarang clear sekali Pak Ustadz. Bahwa hati punya peranan sangat penting bagi manusia. Makasih Pak Ustadz


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *