Q&A: ILMU KHATAM, IMPACT BELUM ADA?

06/02/2017, 06:44 – Sri Puji Astuti: Assalamualaikum Ustadz, Tuti ada pertanyaan. Buah dari ilmu makrifatullah adalah ibadah yang makin bagus dan istiqomah, serta tentu saja menjadi pribadi yang berakhlak mulia. Juga berhati lembut. Seandainya kita sudah khatam ilmu yang disampaikan Ustadz tapi belum berimpact [1] pada ibadah dan akhlak kita, apa yang harus kita lakukan? (Maaf…pertanyaan dari pintu depan) karena banyak kasus seperti ini…

06/02/2017, 06:58 – Ustadz Hussien Abd Latiff: Wlkm slm Tuti. Ilmu ini memerlukan bukan sahaja kefahaman tetapi yang utama kefahaman ini membawa impak yang sangat memdalam kepada Jiwa.

Seperti seorang dikejutkan kepada kewujudan Allah swt. Maka kesedaran mendalam ini membawa kepada perubahan pada dirinya. Dan kita diajar mempertahankan kesedaran yang mendalam ini dengan mengemaskan ibadah kita serta sentiasa berzikrullah (Ingat Allah swt). Sambil itu merpaut [berpaut / berpegang] erat kpdNya (redha) apabila diuji kita dan menyatakan cukup Allah swt bagiku Dialah sebaik-baik Penolong dan Pelindung.

Kadangkali impak ini datang Sesudah kefahaman. Dengan itu barulah datang perubahan yg jati itu.

Kesimpulannya, keberkesanan ilmu ini berkait dengan impaknya pada seseorang itu.

Berpaut

Kalau ngak ada impak hanya ada kefahaman maka semoga orang ini mendapat rasa impak sesudah itu yg membawa perubahan. Kalau tidak dia akan sentiasa jadi katak lompat (sukar menghilangkan kewujudan).

Bagi yang sudah ada kefahaman tetapi belum merasa impaknya hendaklah ia sentiasa ulangkaji ilmu ini sehingga terasa impak ini. Sudah itu hendaklah ia mempertahankannya.


[1] Gegaran maksudnya adalah impact, dari ilmu ini karena benar-benar faham. Kadangkala juga disebut “kesadaran yang jati”. Kefahaman atau kesadaran yang jati (gegaran /impact), menimbulkan bekas yang terkenang selalu (parut)

Parut : yang dimaksud parut dalam istilah ust. Hussien Abd Latiff ialah rasa yang terbit dari ingatan. [Kefahaman tanpa kesedaran yg jati seperti menyiram air di daun keladi tidak memberi bekas langsung. Ilmu makrifat ini mesti memberi bekas ke hati kita. Lagi dalam lagi bagus [semakin dalam semakin baik]. Parut yg kekal yg tidak dapat dilupakan. Setiapkali terkenang air mata jatuh berlinang]

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *