Q&A : BANYAK IBADAH KARENA BERSYUKUR

[3/4, 7:58 PM] web admin: Mohon izin ustadz. ada satu pertanyaan lagi dari web YAMAS.

Oleh Achmad Jamil Bin Arifin

Submitted on 2017/03/04 at 9:27 am

Assalamualaikum AB ustaz TH1 dan sahabat -sahabat di Yamas..saya Ahmad Jamil ingin mengusulkan satu persoalan iaitu hadis Al-Mughira bin Syubah berkata,bahawa baginda Rasullulah S.A.W berdiri dan (untuk shalat) malam hari Qiamulail hingga kedua telapak kaikinya pecah dan bengkak . Ketika ditanyakan kepada baginda Rasulullah S.A.W.”Wahai Rasulullulah bukankah Allah S.W.T telah mengampuni dosamu yang terdahulu maupun yang kemudian?”Baginda Rasullullah menjawab,”Bukankah aku sebagai hamba yang banyak bersyukur?”Maksudnya,ialah semakin bertambah syukur dinyatakan dalam shalat malam ( Qiamulail)..

Soalan pertama: Apakah maksud banyak bersyukur yang diucapkan oleh Baginda Rasulullah S.A.W itu dari sudut ilmu

makrifat..

Soalan kedua: Apabila kita udah bermakrifat adakah shalat malam ini wajib dilakukan sebagaimana teladan yang ditunjukkan oleh baginda Rasulullah S.A.W dan juga AB ustaz sendiri yang tidak pernah meninggalkan shalat malam ini.

Makasih..

[3/4, 9:58 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Achmad, bangun waktu malam untuk tahajud seperti yg disuruh oleh Allah swt di dalam al Quran adalah perbuatan hamba yg bersyukur kpd Allah swt atas segala-segala nikmatNya yg diberi kpd kita. Makin banyak hari kita buat semakin bersyukur kita kpd Allah swt.

2. Walaupun shalat tahajud ini sunat begitu juga puasa setiap hari (selain 5 hari yg di haramkan) tambahan atas puasa dalam bulan ramadhan adalah juga sunat tetapi bagi orang-orang Allah swt mengambil “serious” (berat) tentangnya dan tidak akan ditinggalkan. Sahabat Rasulullah saw Harithah (ra) siang berpuasa malam bersengkang mata untuk bershalat sehingga dia seolah-olah dapat melihat Aras terkeluar dari langit. Bila Rasulullah saw mengetahui tentang ini baginda bersada bahawa Harithah udah.mengenal keimanan dan hendaklah dia istiqamah.

[3/4, 10:00 PM] Taufiqurrahman: Subhanallah..

[3/4, 10:02 PM] Ahmad Saifudin: Alhamdulillah begitu kiranya, dan tentang Haritah persis dpt dijelaskan didalam al khusyuk fis shalat.


 

[3/4, 11:17 PM] Ahmad Saifudin: UTH1 saya bertanya. Kita ibadah berhenti sebelum capek atau merasa sakit…bagaimana dengan sahabat yang beribadah sampai kakinya bengkak atsu pecah….? Ada apa gerangan dengan para sahabat tersebut?.

[3/4, 11:37 PM] Ustadz Hussien Abd Latiff: Ahmad, para sahabat kerana sentiasa bersama Rasulullah saw gegaran yg dirasakan berpanjangan. Justeru itu, mereka boleh beribadah dan naik begitu lama. Kerana itu Rasulullah saw bersabda sebaik-baik umat adalah di zaman baginda.

[3/5, 12:14 AM] Ahmad Saifudin: Alhamdulillah…jawaban UTH1 melegakan…


3/22/17, 6:02 AM – Suharjono :

Ustadz, setelah memahami dr ilmu yg disampaikan ustadz,  hidup ini terasa menjadi lebih tenang tentram kerana semuanya sudah beres, tidak khawatir lg sakitnya sakaratul maut, siksa kubur n siksa neraka. Motivasi beribadah hanya kerana untuk bersyukur n mencintaiNya sahaja. Apa betul seperti itu ustadz? Mohon diperbetulkan kalau salah

3/22/17, 6:04 AM – Ustadz Hussien Abd Latiff: Alhamdulillah, pak Har kamu udah melihat kebenaran. Maka usah memikir lagi, terusin dan redha.

3/22/17, 6:06 AM – Suharjono : Alhamdulillah, terima kasih banyak Ustadz 🙏🙏


 

Catatan:

Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

 

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *