Q&A: TIADA WUJUD DAN PINTU BELAKANG

Ustadz Hussien Abd Latiff: Seorang wanita menjahit dan terjadilah Patong [boneka]dari kain dan kapas. Lepas itu [sesudah itu] di pakaikan baju kuning dan seluar biru. Dipakaikan kopiah putih dan kasut hitam serta cermin mata. Udah itu didudukan Patong itu keatas sebuah kerusi.

Kesian Patong itu kerana:
1. Kena Ada (wujud) sebelum itu tiada.
2. Kena pakai baju kuning, seluar biru, kopiah putih, kasut hitam serta bercermin mata.
3. Kena duduk atas kerusi.

Apa yang patong itu boleh buat? Faham anakku!

Ahmad Saifudin: Alhamdulillah, mak plong Ayah

Albert YAMAS: patong berbuat sesuai dengan arahan yg sudah ada sediakala.๐Ÿ˜Š

Shaiful M: Inn shaa Allah faham ustaz. 1. Kena, 2. Kena, 3. Kena ….. temonung aje la ustaz.
Bak kata prof, kena buat, tak buat, kena.

Ahmad Saifudin: Sebelum itu tiada patung.

Ifrikiya Gibran: Theres nothing it can do Ustadz.. ๐Ÿ˜ญ.. Mau dipakaikan surban kah, atau sesaat lagi diganti pakai kain kuning biksu kah, atau dipakaikan apapun jua.. dia serba ‘kena’ oleh penjahit.. Apo mau dikato..๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™

Efendy Yasin: Alhamdulillah, terimakasih ayah … makin mak plong ! ๐Ÿ‘๐Ÿ‘โ›„โ›„

Ahmad Saifudin: Subhaanallah, makin ceto, suwun Ayah.

Mbak Sri Puji Astuti: Alhamdulillah. InsyaAllah paham Ayah๐Ÿ™

Mohd Zainothman: Ustaz bukankah itu kiasan untuk semua ciptaan?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Kiasan dan kefahaman

Mohd Zainothman: Terima kasih ustaz.

Albert YAMAS: biar dapat predikat ketaqwaan yg tinggi๐Ÿ˜†

Ustadz Hussien Abd Latiff: Albert masih “ada”… Hehehe!!! Seperti Blues Gang bernyanyi, “Apa nak dikato!”

Albert YAMAS: semua atas bimbingan ayah juga

Ustadz Hussien Abd Latiff: Kalau bimbingan saya maka Albert itu “tiada” maka apa jua predikat ketakwaan tidak ada kena mengena dengan Albert kerana Albert tidak wujud

Albert YAMAS: secara lahiriah ayah

Ustadz Hussien Abd Latiff: Di group ini disebut “Pintu Depan”.ย Mahu awas kalau di Pintu Depan, kerana bisa sombong kerana dikira dirinya itu wujud dan ketakwaannya dirasinya sangat tinggi.

Albert YAMAS: Paham ayah๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Rio: ustadz, menarik mempelajari bahasan tidak wujud ini ustadz. utamanya berkait dengan hidup keseharian.

dulu, sewaktu saya belum tahu ilmunya tentang “berbuat dari pintu belakang”, saya selalu gunakan naik dan lupakan semua.

misalnya saat saya meeting di kantor. saya bawa “naik” dan ingat Allah, saya lupakan meeting itu. malahan saya seperti not engage in the meeting. seperti tidak “hadir” dalam meeting di kantor.๐Ÿ˜…

lalu saya rasa ada yang salah dari praktek saya ini. kalau hidup keseharian mesti praktiknya bukan pakai teknik yang ini. macam mana praktiknya yang benar supaya ingat Allah, tapi tetap engage dengan sekitaran?

Saya baru paham pas ustad ajarkan berbuat dari pintu belakang. rupanya kalau dalam urusan keseharian, harus pakai teknik “berbuat dari pintu belakang”, sambil tengok di luar kita bergerak otomatis.

dulu saya kira saya harus lupakan semua. bos sedang cakap pas meeting pun saya tak hirau. itu kekeliruan saya dulu ustadz ๐Ÿคฃ

Bayu Teguh Prakoso: Macam orang pakai headset ๐ŸŽง ya bang ๐Ÿ˜Š

Ustadz Hussien Abd Latiff: Seperti memandu mobil, kamu di dalam mobil (Pintu Belakang) lalu lihat kehadapan mobil (Pintu Depan) kalau lampu merah, berhenti; kalau hijau, terus memandu; kalau ada simpangan, belok dan seterusnya.

Mobil (= Hidup) dipandu (= macam biasa) oleh pemandu (= kalian) di dalam mobil (= Pintu Belakang). Jangan turun dari mobil (= Pintu Depan) kerana di luar bamyak kotoran (= jangan main lumpur).

Faham, anak Ayah yg di sayangi lagi dirindui!

Albert YAMAS: Faham ayah๐Ÿ™

Rio : InsyaAllah ustadz. Semoga kami dimudahkan mempraktekkannnya. Aamiin

Ahmad Saifudin: Subhanallah, alhamdulillah, insaAllah faham Ayah.

Afri Zain: Faham ustaz

Luli Alaydrus: Seperti menonton lakuan zdat(pintu pintu belakang) pdhl disaat yg sama diri kita yg berlakon(pintu depan) ya ustad

Ustadz Hussien Abd Latiff: Yang menonton Bioskop Ilahi juga berada dalam Bioskop itu juga.

Luli Alaydrus: Iya ustad inshallah paham

ย Yusdeka Putra: Alhamdulillah inilah konci selanjutnya yang ayahanda tercinta sematkan ke ananda.

Luli Alaydrus: Berjalan dengan sendirinya ya ustad tanpa dipikir2

Efendy Yasin: Alhamdulillah makin dipahamkan ๐Ÿ™๐ŸŒน๐Ÿ˜˜

Ibrahim Hashim: Alhamdulillah terima kasih Ustaz yang dikasihi satu lagi analogi atau kiasan ibarat pandu mobil yang mudah difaham.โคโคโค

Ustadz Hussien Abd Latiff: Prof apa yg turun itu yg dihidangkan… Hehehe maklumlah.. Postman Ilahi!
Cakap aje!

Postman = Tukang Pos


Artikel terkait :


Catatan:ย Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membacaย SILABUS KAJIANย dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

 

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

1 Response

  1. Abdul Zaky says:

    Wahai ayah.. Anak-anakmu kini menjadi saksi diatas kebenaran tentang ilmu yang telah engkau sampaikan. Meskipun begitu, hakikatnya tidak ada apa yang mereka boleh lakukan melainkan akur kepada skrip lakonan masing-masing. Kadang, rasa luluh hati melihat lakonan itu, kerana watak ego, angkuh dan sombong itu yang secara sedar tak sedar mendambakan kewujudan pada dirinya. Dan apabila sesekali ilmu membuatnya ingat dan sedar, berlinangan lah air mata dalam diam, demi mengharap agar perbuatannya yang akan terzahir itu mengikut landasan syariat junjungan Nabi Muhammad S.A.W. Demi kasih dan sayangnya, titipkanlah doa ayah untuk anak-anakmu ini, semoga dengan kehendaknya mereka mendapat keredhoan itu dan menjadi jiwa-jiwa yang tenteram. Insyallah.. aminn.

Leave a Reply to Abdul Zaky Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *