Q&A: TENTANG RUH DAN PERJALANAN KEHIDUPAN (2)

Ustadz Hussien Abd Latiff: Anakku, Ayah akan sambung, insya-Allah, syarahan berkenaan Roh.

Kalian udah tahu Roh itu tenaga (energy) justeru itu Roh udah ada di sperma-sperma manusia yg bergerak-bergerak. Namun bilakah skrip kita disangkutkan ke leher kita? Ini terjadi sebelum jantina [jenis kelamin] janin itu dikenal pasti.

Bererti jika jantina [jenis kelamin] janin itu dapat dikena lpasti Acong atau Amoi, skrip itu udah pun digantung di leher kita. Juga pada masa ini juga, doktor ngak mahu melakukan keguguran (abortion). Jantina [jenis kelamin] bayi bisa dikenalpasti pada masanya menerusi “Scaning” (Imbasan) menerusi komputer tertentu.

Bilakah masa Roh kita diambil kesaksiannya? Inilah masa sebelum sahaja kelahiran kita. Roh kita di keluarkan dari tulang sulbi kita (semasa kita masih berada dalam rahim ibu kita) dan dikenalkan kepada Allah swt.

Apabila kita lahir baru dimasukkan kembali Roh kita ke jasad kita untuk mulai berlakon mengikut skrip kita.

Dibuat begini kerana:
1. Menyenangkan [memudahkan] proses (perjalanan) kelahiran. Kerana sekiranya bayi dalam rahim yang mahu dilahirkan ada pegerakan ini akan menyulitkan proses kelahiran itu dan akan membahayakan nyawa ibunya. kerana bayi itu bisa bergerak dan menjadi sonsang bila-bila ia mahu dikeluarkan.
2. Kalau bayi itu dilahirkan mati maka tidak dimasukkan roh ke jasad bayi yg baru dilahirkan.
3. Sekiranya bayi dilahirkan hidup maka roh dimasukkan untuk bayi itu mulai berlakon mengikut skrip. Tanda roh masuk ke jasad bayi itu ialah tangisan bayi itu semasa baru sahaja kelahiran. Kadangkali doktor menepok belakang bayi itu hingga bayi itu menangis.

Anakku, apa yg Ayah mahu sampaikan ialah:
1. Skrip kita digantung dileher kita masa sebelum jantina  janin dalam rahim dapat dikenal pasti.
2. Kesaksian kita diambil dari roh (jiwa) kita masa sebelum sahaja kelahiran kita.
3. Semasa diambil kesaksian, roh (jiwa) kita udah terkeluar dari jasad kita. Ini juga untuk menyenangkan [memudahkan] proses kelahiran.
4. Roh (jiwa) dimasukkan kembali kejasad kita sekiranya kita lahir hidup.

Sehingga berjumpa lagi anak-anak Ayah yg di sayangi sentiasa.

Rio: Ustadz. Pada sperma sudah ada tenaga, berarti ada ROH.

Pada calon bayi (saya tak tahu istilahnya apa, barangkali zygote atau nutfah) berarti ROH tetap ada. Karena sejak semula sudah ada tenaga itu.

Script digantungkan di leher manusia, sebelum jantina atau jenis kelamin dikenal.

Lalu sesaat sebelum lahir, ROH (bersama hati) dikeluarkan dari tulang sulbi kita. Untuk dikenalkan kepada Allah.

Pertanyaannya Ustadz. Kemanakah jiwa atau roh itu dibawa setelah dikeluarkan dari tulang sulbi sesaat menjelang kelahiran? Apakah dia keluar tubuh seperti OBE? Ataukah dia ditahan di dalam tubuh seperti saat manusia tidur?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Dalam ayat Al Ar’af (7):172, dikatakan di keluarkan dari tulang sulbi. Ini bererti udah terkeluar darpada jasad. Justeru itu tidak ditahan di dalam tubuh kita seperti semasa kita tidur.

Apa yg terjadi ialah Roh kita dikeluarkan oleh malaikat untuk diambil kesaksian sesudah itu ditahan oleh malaikat sehingga kita lahir lalu dikembalikan.

Ibu Elsy: Ampun ustadz…
Dalam memori belajar sy semasa di university … sperma yang bergerak ada 2 jenis (tp bkan jantina) calon laki (Y) dan calon wanita (X)…
Telur di ibu adalah calon wanita (X)

Apabila sel telur bertemu dg sperma akan ada beberapa kemungkinan :
XX akan jadi calon wanita
XY akan jadi laki laki
XXXY “melambai” 😊

Setelah sel telur dan sperma bertemu sel baru ini “bergerak” membelah diri 1 jd 2 – 2 jd 4 – 4 jd 16 dan seterusnya sampai jd tulang – daging – otak dan lain organ sampai 120 hari lengkaplah sudah ada wajah dan jenis kelamin.

Setelah itu janin (bayi dalam rahim) bisa bergerak – menendang – hiccup (cegukkan) – bisa kontak batin dg ibunda nya (dg musik – dg al Quran) – bisa tidur dan bangun.

Itu yg Lc pahami secara memori sebelum th 80 … maaf ustadz…

Yang belum paham tentang ” Roh (jiwa) dimasuklan kembali ke jasad kita sekiranya kita lahir hidup”.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Pegerakan pertama untuk sperma bertemu dan pergerakan kedua untuk membela diri. Setelah itu pegerakan itu menjadi pegerakan janin dan sesudah itu menjadi pegerakan bayi.

Seperti diterangkan kpd Rio, Roh itu dipegang oleh malaikat semasa mahu lahir dan sesudah kesaksian diambil untuk menyenangkan [memudahkan] proses kelahiran.

Roh ngak dimasukkan kembali sekiranya bayi dilahirkan mati [maksudnya, sesaat sebelum bayi lahir, Roh dikeluarkan dari tulang sulbi bayi untuk diambil kesaksian. SEtelah lahir, jika bayi itu tertakdir hidup, maka ROH dimasukkan kembali ke tubuh bayi. Jika bayi itu terlahir mati, maka ROH yang sudah dikeluarkan dari tulang sulbi itu tidak dimasukkan kembali pada bayi yang telah dilahirkan]. Rohnya terus di bawa ke Alam Bazakh.

Ibu Elsy: Nggih ustadz… paham… Bayi di buat tertidur… pada proses kelahiran… agar tidak berontak saat kepalanya terjepit jalan lahir sampai kepala melewati nya aman 😊

[6:11 AM, 2/14/2018] Taufiqurrahman: ثُمَّ السَّبِيلَ يَسَّرَهُ

He makes the way easy for him,
Kemudian jalannya Dia mudahkan,

-Surat ‘Abasa, Ayat 20

Ustadz Hussien Abd Latiff: Makasih ibu lc atas pekongsian ilmu kedoktorannya. Saya hanya menyampaikan apa yang saya diilhamkan namun tentang kedoktoran saya amma ilek, appa ilek… Hehehe!

Alhamdulillah, makasih sahabatku, Taufiqur.

Taufiqurrahman: Terimakasih ayah 🙏🙏🙏

Ibu Elsy: Terima kasih pula ustadz…Hanya meyakin kan diri dg haqqul yaqin… akan Kebesaran Allah secara Ilmiah sinkron dg Ilmu Laduni (ustadz) termasuk Al Quran

Ustadz Hussien Abd Latiff: Apabila sperma itu dilepaskan semasa berjimak rupanya seperti anak katak yg baru lahir (tadpoles) dan masing-masing begerak mencari temannya (X & Y).

Ibu Elsy: Nggih… ustadz…Tulang Zulbi bayi … Alhamdulillah… selama ini masih tanda tanya tentang ” tulang sulbi” Ini yang harus haqqul yaqin…

Sbb secara ilmiah… tulang sulbi tak punya fungsi apapun… tak ada syaraf otak yang sampai pada tulang sulbi… kosong hanya tulang.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Allah swt hanya mahu memberitahu dari mana roh (jiwa) itu keluar. Itu sahaja.

Harap prihatin, Roh kita bertempat di ulu hati. Apabila dia bergabung dengan hati menjadi jiwa. Ini berlaku apabila hati turun ke ulu hati. Sesuah itu, Jiwa itu diturunkan ke tulang sulbi kita. Justeru itu dikeluarkan dari jasad kita menerusi tulang sulbi kita untuk diambil kesaksian.

Rio: Baik ustadz. Untuk jiwa keluar menerusi tulang sulbi alhamdulillah sudah jelas. Mengenai Tempat ruh di ulu hati (tempat ini maksudnya macam center atau pusat kan ya ustadz?) Pusatnya di ulu hati. Tapi dia merebak ke seluruh tubuh. Saat manusia beraktivitas. Apa begitu ustadz?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar dan apabila penyerebakkan ini tertahan maka terjadilah “sleep paralysis” atau jasad tertekan. Lihat apa terjadi apabila roh sesudah merebak, kembali semula ke centre (ulu hati)semasa ketiduran. Lalu Jasad menjadi lemah longlai tidak bertenaga.

Rio: Ustadz. Apakah ROH juga yg bisa merasakan feeling orang lain ustadz?

Apakah saat ada orang lain memikirkan kita dalam kesedihan atau kemarahan, maka ROH kitakah yang bereaksi karena merasakan energi orang itu?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar, kerana Roh itu tenaga dan ada kuasa (sedikit yg diberi oleh Allah swt untuk menjalani hidup kita keseharian : pandangan prof Ramadan al Buti) maka ia dapat merasa.

Kadangkali, rasa ini menjadi “refine” (halus) maka kita menjadi berfirasat iaitu dapat merasakan sesuatu keadaan.

Namun begitu, the controlling power (pentadbir utama) tetap pada Minda atau hati (kalau 3 serangkai). Itu yg di katakan, “Mind over matter”. Sesuai dengan sabda Rasulullah saw bahawa kalau rosak hati ini maka rosaklah orangnya.

Rio: Terimakasih banyak penjelasannya ustadz 🙏🏼

Mohd Zainothman: Aslkm ustaz. Selamat pagi. Berhubung dengan tulang sulbi, apakah ini yang di katakan:
Semua binasa kecuali zatKu. Saya ada terbaca bahawa jasad kita akan hancur kecuali tulang ini. Harap dapat penjelasan ustaz. Terima kasih.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Saya ada baca hadith ini tapi kesahihan tidak dapat dipastikan kerana kebanyakan kubur lama yg digali semula tidak tertinggal pun satu tulang pun.

Mohd Zainothman: Ustaz, dalam sharahan ustaz pada ini saya dapati ustaz mengatakan bahawa Roh dan jiwa itu di keluarkan dari tulang sulbi untuk di masukkan ke dalam jasad bayi di saat sebelum kelahiran. Ini bermakna bahawa tulang sulbi itu adalah (tempat simpanan roh dan jiwa). Pertanyaan saya ustaz: Apakah ini ada persamaan nya dengan perjalanan Roh dan Jiwa Rasullulah s.a.w. Terima kasih ustaz.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Jiwa makna gabungan Hati (Minda tiga serangkai) letaknya di kepala kita, dan Roh kita, yg letaknya di daerah ulu hati. Jiwa tidak terletak atau disimpan di tulang sulbi. Ini juga bererti Roh adalah sebahagian dari Jiwa dan Hati bahagian yg lain. Mereka bergabung menjadi jiwa kalau terpisah, mereka kembali semula menjadi Roh (kembali ke daerah ulu hati) dan Hati (kembali ke kepala).
Jiwa boleh keluar dari jasad kita seperti berikut:
1. Melayang keluar dari jasad. Ini yg dikatakan “out of body experience” (OBE). Cara ini yg israk dan miraj berlaku.
2. Keluar dari dahi kita di antara kedua kening kita. Ini dikatakan keluar dari tingkap mata ke 3. Ini berlaku semasa sakaratul maut.
3. Keluar dari tulang sulbi kita semasa kita berada dalam rahim ibu kita.

Ifrikiya Gibran: alhamdulillah. Terimakasih Ustadz🙏


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *