Q&A: SUSAH DZIKRULLAH? (PERBEDAAN MISTIK DAN MAKRIFATULLAH)

Rio: Assalamualaikum ustadz. Izin bertanya. Apabila ada pasien atau rekan kita yang sudah makrifat, tetapi kesulitan berzikrullah. Apakah bisa kita pakai terapi dzikrullah dan kita tujukan ke minda orang itu, untuk menghilangkan gangguan?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Selalunya apabila seseorang yg dikatakan udah bermakrifatullah tetapi susah berdzikrullah adalah kerana dia mahu “synchronise” (menggabungkan) amalan lamanya dengan ilmu yang diajar kita, ataupun dia masih belum makrifat hanya ikutan sahaja.

Jalan keluar baginya ialah kembali ke Seminar lagi tetapi kali ini dengan niat dan keilklasan mahu dimakrifatkan oleh saya.

Mereka bukanlah orang bermasalah, seperti makan dadah [pengguna narkoba], penjenayah atau coma yg memerlukan terapi.

Rio: Alhamdulillah Baik ustadz. Clear insyaAllah.

Yusdeka Putra: Terima kasih Pak Ustadz. Ini clue yang sangat bermanfaat. Ada beberapa teman saya yang mencoba menggabung ilmu ini dengan ilmu pernafasan silat, mereka umumnya gagal naik ketaraf dzikrullah. Mereka hanya semakin kuat dalam mistik.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Alhamdulillah makasih sahabatku pak Deka.

Dzikrullah yang diamalkan oleh kita ialah ibarat angin yang bertiup dengan santai-santai, tidak dilihat oleh orang ramai (senyap aje) justeru kita tidak dipedulikan.

Maka dzikrullah kita tidak boleh dipaksa (akan mengalami vertigo) atau digabungkan dengan tenaga.

Akhir perjalanan kita ialah untuk menjadi Orang Allah swt, kerana itu kita tidak boleh menunjuk-nunjuk akan kehebatan dan jadi termasyur daripada Allah swt.

Rio: Baik ustadz. Sekarang tidak lagi paksa tekan ke atas sampai benjol 😁. Sekarang belajar relax

Mbak Sri Puji Astuti: InsyaAllah…Alhamdulillah…terimakasih Ustadz

Yusdeka Putra: Alhamdulillah Makasih Ustadz

Ustadz Hussien Abd Latiff: Dalam tarikat zikir terakhir mereka ialah Zikir Sirr di Minda, dan dalam Buddhism, Hinduism, Yoga dll akhir Chakra mereka juga terletak di Minda.

Namun Dzikrullah kita bermula di Minda.

Justeru [karena itu] bagi mereka perlu memakai tenaga membawa dzikrullah atau Chakra mereka dari bawah hingga ke Minda. Kita tidak perlu, kerana kita bermula dari Minda dan menggunakan Ingatan. Sesuai dengan firman-firmanNya yang banyak menekan kepada “Ingat”.

Maka dari Minda itulah persimpangan kita dengan mereka. Kita memilih naik dengan “Ingatan” mereka memilih naik dengan tenaga. Kita dalam perjalanan Makrifatullah, dan mereka dalam perjalanan Mistik. Kita tidak dikenali seperti Wais Al Qarni, Khidir dll., mereka termasyur dengan kekuatan mistik mereka.

Rio: Sangat jelas ustadz. 🙏🏼

Yusdeka Putra: Alhamdilillah sekarang kami jadi paham ada persimpangan jalan. Kalau dulu kami anggap makrifatullah itu adalah mistik, mistik itu adalah makrifatullah. Tidak ada bedanya, sehingga banyak orang yang tidak mau bersentuhan dengan makrifatullah. Mereka akut masuk ke praktek mistik.

Bayu Teguh Prakoso: Betul bang.. banyak yg terjebak dipersimpangan “itu” wal hasil jadi belok arah ..

Mansyursyah: Dianggap mistik dan sesat karena selama ini orang banyak yg belajar makrifatullah itu dengan cara2 budhist , hindu seperti yang ustadz jelaskan, dan akhirnya kita juga mengalami kesulitan utk mengajak orang ber makrifat, belum apa2 orang sudah defence

Ustadz Hussien Abd Latiff: Hehehe.. Begitulah sahabatku pak Mansyur.. Namun makrifatullah adalah anugerah Allah swt. Maka kalau ngak ada bahagian mereka maka mereka tidak akan mendapatkannya. Justeru jangan dihiraukan seperti Allah swt berfirman kpd Rasulullah saw bahawa tugas baginda hanya menyampaikan dan kalau Allah swt mahu semua mereka beriman Allah swt bisa berbuat begitu.

Afri Zain: InsyaAllah…Alhamdulillah…terimakasih Ustadz

Mansyursyah: Ustadz mau tanya, kalo terapy rukiah gimana ustadz

Ustadz Hussien Abd Latiff: Terapis rukiah, melainkan mempunyai kunci membuka pintu perubatan di dalam al Quran, maka perbuatan mereka hanyalah percubaan tanpa kepastian.

Mansyursyah: Trima kasih ustadz

Azri Acong: Mohon bertanya ustaz, kalau ade sahabat terapi yang menggunakan doa seperti memohon syafaat rasulullah, memakai kalimah tauhid atau memberikan fatihah kepada wali wali dan nabi nabi didalam melakukan terapi, itu juga dianggap dukun?

Ustadz Hussien Abd Latiff: Ini lebih teruk dari rukiah. Mereka ini tiada confidence langsung, kerana itu memakai perantaraan dan kadangkali perantaraan itu bukan nabi-nabi atau wali-wali tetapi jins. Mereka juga bisa menurun (Trance) dan mengatakan yang masuk ke dalam badan mereka roh nabi-nabi atau wali-wali.

Orang berbangsa cina, banyak menjalan pekerjaan seperti ini di temple-temple. Dan mereka memanggil seruan mereka sebagai “Tok Kong”.

Maka mereka menjalankan pekerjaan ini usah dipanggil Terkun [dokter dukun] tetapi Tokkong.

Azri Acong: Ok noted…ustaz Terima kasih…


Catatan: Artikel tanya jawab ini diperuntukkan bagi yang sudah memahami kajian Makrifatullah. Apabila ada diantara pembaca yang belum memahami, harap terlebih dahulu membaca SILABUS KAJIAN dan mengikuti dengan runut pembahasan satu per satu sejak awal.

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *