MENDAPATKAN ILMU DARI YANG MAHA HIDUP

Rio: Assalamualaikum ustadz. Semoga sentiasa sehat.

Mohon izin bertanya ustadz. Selepas mendengar kuliah ahli sufi ke-1, dan mendengarkan ciri ahli sufi yaitu:

  1. sudah makrifatullah (memiliki pengetahuan ketuhanan)
  2. Memetik ilmu langsung dari Yang Hidup. Belum termasuk ahli sufi jika ilmu didapat masih dari teks semata mata. (harus Bisa Iqra, mendapatkan ilham dari sisi Allah)

Saya tertegun lama.

Kalau ciri pertama yaitu ilmu (teks) makrifatullah, Alhamdulillah atas izin Allah kami dapatkan dari Ustadz dengan penerangan yang jelas. Sehingga pengetahuan ketuhanan sebagai syarat pertama sudah dimiliki.

Bagaimana dengan ciri kedua ini ustadz? Sangat pelik.

Jika tidak juga bisa memetik ilmu dari Yang Maha Hidup, tidak bisa membaca ilham, terfikirkan pula jangan-jangan keyakinan selama ini setakat tekstual saja, ilmul yaqin. Tetapi belum sampai derajat haqqul yakin karena tidak bisa membaca ilham.

Mohon kiranya ustadz mendoakan agar kami bisa pula memahami pelajaran dari Yang Hidup. Tidak sebatas buku.

Dan apa tips-nya ustadz untuk mendapatkan ciri kedua itu?

Terimakasih banyak ustadz.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Syarat yg kedua ini ialah dari Yazid Al Bustami. Seperti Imam Ghazali berkata Allah swt  itu sangat jelas tetapi memerlukan  Makrifatullah yg sebenar-benarnya. Kalau Kalian sebenar-benar faham akan ilmu ini setelah mendengar penerangan daripada saya maka itulah yg datang dari Maha Hidup bukan daripada Saya walaupun Saya yg memberi penerangan kerana  Makrifatullah adalah anugerah Ilahi. Maka kalian udah menerima ilmu ini daripada yg Maha Hidup.

Ramai juga yang setelah mendengar penerangan Saya masih tidak jelas. Ada juga mahu synchronise atau mahu mencantumkan dengan ilmu atau tuntutan yg udah dia pelajari atau amalkan dahulu dan ada yg tidak faham lalu membuat andaian sendiri dan rasa andaiannya benar dan ada juga yg tersesat  maka inilah kategori yg  tidak dapat ilmu daripada Yang Maha Hidup. Kategori ini juga termasuk mereka yg sendiri-sendiri mencari ilmu ini dan percaya ia udah faham namun jauh pangang dari api fahamannya terpelesit dan kadangkali melucukan.

Untuk menghilangkan curiga di Hati Kalian maka Saya nyatakan kalau kalian faham dengan sebenar-benar faham apabila atau sesudah mendengar penerangan Saya maka Kalian udah dapat ilmu daripada Yang Maha Hidup kerana Makrifatullah adalah kurnian Ilahi.

Semoga Sahabatku Rio dan yg lain-lain mendapat pencerahan.

Bayu Teguh: Terima kasih ustadz

Luly: Alhamdulillah sangat paham ustad impacknya sangat besar bagi kehidupan saya dan membawa ketenangan dan keyakinan pd Allah secara penuh

Rio: Alhamdulillah. Berarti kalau paham setelah mendapat syarahan Ustadz. Itu sudah dikategorikan mendapatkan ilmu dari Yang Maha Hidup. Alhamdulillah

Terimakasih ustadz

Prof Ibrahim Makrifat Malaysia: BENAR, Alhamdulillah terima kasih banyak Ustaz yang dikasihi. Pencerahan dan Penjelasan yang terus terang lagi amat bermakna walaupun Ustaz berulang kali mengatakan tugas Ustaz hanya “Menyampaikan” dan kita semua adalah sahabat Ustaz yang kami kasihi didunia dan akhirat.

Aamiin Ya Rabbil Alamiin

Ustadz Hussien Abd Latiff: Semasa Rasulullah saw masih hidup apa juga masalah dirujukkan kpd baginda dan baginda dapat leraikan masalah itu.

Begitu juga anakku, Kalian bisa merujukan masalah-masalah Kalian kpd Ayah selagi Ayah masih hidup dan Alhamdulillah, Ayah dapat leraikan.

Percayalah anakku, yang mendatangkan masalah besar kpd Kalian di Hari Muka ialah mereka yg tidak dapat ilmu daripada Yang Maha Hidup.

Kerana itu sesudah Rasulullah saw wafat berpecah-belahlah Umat Islam maka terjadilah kumpulan-kumpulan kaum khawarij, Syiah, Nabi-nabi  palsu dan mazhab-mazhab yg bilangannya sangat ramai sebelum diistiharkan menjadi 4.

Rasulullah saw berpesan apabila berlaku keadaan sebegitu sesudah baginda tiada maka hendaklah para sahabat berpegang kpd para khalifah baginda yg dapat pertunjuk.

Ayah berpesan kpd Kalian sekiranya keadaan di atas itu berlaku setelah ketiadaan Ayah maka di mana pun Kalian berada anakku, hendaklah Kalian berpaut kepada Yamas Indonesia.

Luly: Inshallah ustad hanya satu yg saya takutkan, masuk dalam kategori tidak mendapatkan ilmu dari yg maha hidup…apapun yg terjadi saya akan berpegang teguh pd ilmu yg sdh ustad ajarkan,terima kaaih ustad

Ustadz Hussien Abd Latiff: Kerana di Yamas Indonesia  tertulis:

“Hai anak muda jagalah Agama Allah dan Allah akan menjaga kamu, hai anak muda jagalah Agama Allah dan kau mendapatkan pertolongan Allah.”

Ibu Elsy Yamas Malang: Senantiasa ingat pesan ustadz…

Pegang teguh Tali Allah dengan Makrifatullah..

Jazaakalla Khairan Katsiran ustadz yang dirindukan…

Ustadz Hussien Abd Latiff: Alhamdulillah, Sahabatku.

Rio: *jagalah agama Allah, maka Allah menjagamu* Terimakasih wejangannya ustadz

Luly: Ini luli ayah, Ekor gajah 😁

Ustadz Hussien Abd Latiff: Makasih Sahabatku, Luli, Pak Ali sekeluarga.

“Tidak bergerak ekor Gajah kalau tidak digerakkan oleh Gajah”

Luly (Istri Bang Ali Dandim)Yamas: Iya ustad,ekor bukan lah gajah, ekor sebagian dr gajah.

Ustadz Hussien Abd Latiff: Benar, bisa dibuat contoh Yang Maha Halus dan Yang Maha Besar. Namun Gajah adalah kesemuanya.

Begitu juga Allah swt adalah kesemuanya iaitu Yang Maha Halus dan Yang Maha Besar.

Juga bisa dibuat perbandingan ekor yg kecil dengan badan Gajah yg besar.

Kalau semua ciptaan termasuk Ruang dan Masa adalah penzahiran Yang Maha Halus maka  sudah tentu Allah Maha, Maha Besar kerana merangkumi Yang Maha Halus dan Yang Maha Besar.

Efendy Yasin: Analogi yang lebih memudahkan pemahaman 🙏👍

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *