CAHAYA MAKRIFAT

18/11/20 10.03 – Mak Sri Puji Astuti Pati: [18/11 08:57] Kak Bedah Sahabat Malaysia: Cahaya makrifat yg disemat oleh Allah pada alam azali, alastubiropbikum, bila kita lahir ia bergabung dengan skrip buku takdir kita ke.

Bila kita mati adakah cahaya makrifat ni tertinggal dgn memori skrip di dunia atau cahaya makrifat ini mengikut jiwa masuk alam barzakh. Terima kasih

Adakah cahaya makrifat tu sama atau berbeza kepada semua anak adam ,berbanding skrip buku takdir yg berbeza setiap ciptaan

πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

18/11/20 12.07 – H Mabrur Malaysia: Alhamdulillah, terima kasih ustaz

18/11/20 12.11 – Rio: Ustadz. Cahaya makrifat itu apakah sebuah metaphor, atau memang ada wujudnya ustadz? (Bahasan pintu depan)

18/11/20 16.06 – Arifbillah Ustadz H. Hussein Bin Abdul Latief: Anakku, semoga kalian tidak lupa apa yang Ayah udah ajarin kepada kalian. Justeru faham bahawa Yang Bercerita dan Yang Mendengar cerita adalah sama. Maka Pak Pandir berkata,” Tepuk tangan, buat tak tahu!”

Namun untuk menjawab pertanyaan ini Ayah akan turun memberi penjelasan kepada Kalian. Kalian udah diajarin:

1. Mengenal Sifat-sifatNya.

2. Mengenal Af’alNya (perbuatanNya)

Maka pertanyaan ini jatuh dalam bahagian 2 yang Dia mahu menerangkan Af’alNya kpd Kita.

” *Dan ingatlah ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-anak Adam dari tulang sulbi mereka dan Dia jadikan merea saksi terhadap diri mereka sendiri”* Al Araaf(7):172

Apa yg Allah swt mahu Kita tahu iaitu Dia udah memakrifatkan Kita sebelum Kita lahir.

Cahaya Makrifat tidak bergabung dengan Kitab Takdir Kita. Nabi Isa (as) bersabda,” *Sesungguhnya aku berkata kepadamu bahawa Tuhan telah menjadikan manusia bukan sahaja Suci tetapi telah meletakkan di dalam hatinya Cahaya yang dapat membimbingnya untuk menyembah Tuhan. Cahaya ini walaupun digelap oleh dosa-dosa namun ianya tidak hilang.”* Gospel of Barnabas, 99(?)

Jelaskan Cahaya (Makrifat) itu disemat didalam hati Kita.

Kitab Takdir Kita pula,” *telah Kami tetapkan Amal perbuatan nya (sebagaimana tetapnya kalung) pada lehernya.*”: Al Israa (17):13.

Di Hari Kemudian, Kita disuruh,” *bacalah kitabmu, cukuplah dirimu sendiri pada waktu ini sebagai penghisab terhadapmu.”* Al Israa 17:13-14.

Maka apa jua Allah swt menganugerahkan kepada kita, kita tinggalkan termasuk Cahaya Makrifat dan memori seperti Firman Allah swt *,” Kamu tinggalkan di belakang Kamu apa yang telah Kami kurniakan kepada kamu.” :* Al Anaam (6):94

Kerana itu di alam Bazakh ngak ada lagi ibadah.

Cahaya Makrifat itu adalah sama untuk semua manusia.

18/11/20 16.10 – Azhari Acong: Alhamdulillah

Paham ustaz.

Innalillah…

Dia bermain dengan DiriNya.

Tiada campurtangan didalam UrusanNya.

Terima kasih ustaz.

18/11/20 16.18 – Arifbillah Ustadz H. Hussein Bin Abdul Latief: Benar

18/11/20 20.41 – BangYasinJkt: Alhamdulillah, terimakasih ustadz atas semua penerangannya, sangat clear πŸ™πŸ₯°

19/11/20 04.03 – Arifbillah Ustadz H. Hussein Bin Abdul Latief: Cahaya Makrifat inilah Rahmat Allah swt yang diberikanNya kepada hamba-hambaNya mendahului kemurkaanNya kerana apa juga dosa Allah swt ampunkan melainkan syirik.

Namun apa jua kata-kata ataupun perbuatan kita yang hati kita tidak ikutserta tidak termaktub sebagai syirik. Allah swt berfirman,” *Kamu hanya dikira berdosa bukan dalam perkara yang kamu tersilap melakukannya, tetapi  yang disengajakan oleh hati kamu melakukannya* “: Al Ahzab(33):5.

Imam Ahmad Rifa’i berkata,” *Pengenalan itu adalah Cahaya yang diletak Allah ke dalam hati.. dan tentulah tiada sesuatu pun yang lebih mulia dan lebih bernilai selain dari Cahaya itu* “: Benteng Diri Ahli Hakikat, 27(1994)

Nabi Isa (as) bersabda:

 ” *Cahaya ini walaupun digelap oleh dosa-dosa namun ianya tidak hilang* “: Gospel of Barnabas, 99(?)

Dalam Sahih Muslim Bk 1, 249-250 (1994) diriwayatkan,” *Jangan kau (malaikat) membenarkan dalam Neraka orang yang ada sebiji sawi Iman dalam hatinya.*

Maka Cahaya inilah RahmatNya yang mendahului kemurkaanNya (Syirik).

Maka sabda Rasulullah saw,”  *Seandainya orang kafir mengerti rahmat yang ada di Sisi Allah, pasti tidak seorang pun berputus asa untuk masuk Syurga”:* Sunan At Tirmidzi Bk 5, 484 (1994).

19/11/20 08.51 – Bang Ahmad Saifuddin Makhrifat: Dengan cahaya keimanan yang di tanam didalam hati setiap manusia, berarti bahwa setiap manusia TIDAK MUNGKIN BISA SUNGGUH SUNGGUH syirik, kecuali hanya ucapannya saja ustad?

19/11/20 08.57 – Arifbillah Ustadz H. Hussein Bin Abdul Latief: Begitulah kerana RahmatNya mendahului KemurkaanNya.

Bagaimana tidak begitu, apabila kita kena hidup mengikut Kitab (Takdir) hingga Hari Kebangkitan dan mengikut Syeikh Abdul Qadir Al Jilani, tiada pilihan. Sesuai dengan firmanNya bahawa Dia-lah Yang Mengilhamkan Kefasikan dan Ketakwaan dan sesiapa yang disesatkanNya, tiada siapa dapat membantunya.

19/11/20 08.59 – Bang Ahmad Saifuddin Makhrifat: Allaahu akbar 😭😭😭

19/11/20 09.00 – Arifbillah Ustadz H. Hussein Bin Abdul Latief: Akhir kalam, siapa yang berlakon?

19/11/20 09.01 – Abdul Aziz Makrifatullah: Maha Halus yang berlakon

19/11/20 09.07 – Abdul Aziz Makrifatullah: Maksudnya , Zat yang berlakon yang merupakan penzhahiran dari  Lakonan yang maha halus. Betulkah ustadz ?

19/11/20 09.12 – Arifbillah Ustadz H. Hussein Bin Abdul Latief: Maka Imam Ahmad Rifa’i berkata:” *Andaikata Kamu mengenali Allah swt dengan sebenar-benar pengenalan, niscaya kamu diajarkanNya suatu ilmu yang tiada lagi sesudahnya sifat kejahilan* “: Benteng Ahli Hakikat, 33(1994)

Maka, Alhamdullilah, inilah yang Ayah sedang mengajar kalian dalam Tazkirah ‘Tak Wujud’ setiap Malam Sabtu, anakku yang disayangi.

19/11/20 09.12 – Arifbillah Ustadz H. Hussein Bin Abdul Latief: Benar

YAMAS

Yayasan Makrifatullah Sedunia (YAMAS) - Indonesia

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *